VERBONDEN ADEMEN

Onbewust houden we onze adem vaak in om dat wat we niet willen voelen, te  onderdrukken. Dit belemmert de doorstroom van energie. Verbonden ademen is een bijzonder krachtige techniek om het hele ademhalingssysteem te openen. Het is een bewuste diepe ademhaling zonder pauzes na de in- en de uitademing die ervoor zorgt dat je lijf blokkades opruimt die in de vorm van fysieke sensaties of emoties naar boven kunnen komen. Je hoeft niet te weten wat je voelt en waar het vandaan komt, het verhaal doet er niet toe. Door te blijven ademen kun je alles beter waarnemen zonder je ermee te identificeren, zonder oordeel of verzet. Dan kan alles weer stromen en het ruimt lekker op. 

 

Op fysiek niveau zorgt verbonden ademen dat er veel CO2 wordt uitgeblazen. Hoewel er meer zuurstof in longen en bloed komt, ontstaat er een zuurstoftekort in het lichaam. Er moet namelijk een zeker CO2 gehalte in het bloed zijn voordat de rode bloedcellen, die zuurstof transporteren, deze zuurstof loslaten zodat het opgenomen kan worden in alle lichaamscellen. Pas wanneer het verbonden ademen stopt en er even niet geademd wordt, stijgt het CO2 en komt al die zuurstof in de lichaamscellen terecht. Het lijf krijgt een flinke ‘zuurstofdouche’ en dat is reinigend. 

 

Verbonden ademen zorgt er ook voor dat het denken (ego) naar de achtergrond verdwijnt. Je kunt dingen vanuit een ander, groter perspectief zien. Dat geeft inzicht en helderheid en kan tot een gevoel van vrede, liefde en verbondenheid met alles leiden.

 

Er zijn verschillende methodes van verbonden ademen: Holotropic Breathwork van Stanislav Grof, Transformational Breathwork van Judith Kravitz, Quantum Light Breath van Jeru Kabbal en Rebirthing van Leonard Orr zijn hier enkele voorbeelden van. Uiteindelijk zijn de overeenkomsten groter dan de verschillen. Alle technieken kunnen worden gebruikt voor persoonlijke groei maar ook om te ontdekken wie of wat je in essentie bent.